SU – Hvor meget må du tjene ved siden af?

SU

Vil du gerne blive klogere på de mange regler der er inden for SU? Så læs med her. Vi har samlet de aller vigtigste informationer til dig, så du er bedre klædt på.

Hvad er SU?

”SU” står for Statens Uddannelsesstøtte og er en økonomisk hjælp til studerende, som du kan få mens du er under uddannelse. Der findes tre forskellige former for uddannelsesstøtte til studerende. Disse er:

 • SU-stipendium som i daglig tale kaldes for SU
 • SU-lån som du kan søge ved siden af din SU
 • Slutlån som du kan ansøge om de sidste 12 måneder af din uddannelse, hvor du har brugt alle dine SU-klip

Hvem kan få SU?

For er være berettiget til uddannelsesstøtte skal du være studieaktiv og du må ikke modtage nogen anden offentlig støtte imens. Du skal være dansk statsborger. Er du udenlandsk statsborger kan du ansøge om, at få samme vilkår som danske statsborgere og på den måde have mulighed for at modtage støtten.

Du kan godt modtage støtte mens du går på en ungdomsuddannelse, men du skal være fyldt 18 år. Dog skal du være opmærksom på, at du først kan modtage uddannelsesstøtten kvartalet efter at du er fyldt 18 år.
Din støtte vil være afhængig af dine forældres indkomst uanset om du bor hjemme eller ej. Det vil den være indtil du fylder 21 år. Bor du stadig hjemme vil din støtte være reguleret efter det. Det samme gælder hvis du er udeboende. Er du udeboende får du mere i uddannelsesstøtte, da der er flere udgifter forbundet med at bo ude.

SU

Hvilke uddannelser kan få SU?

Du er berettiget til uddannelsesstøtte på bestemte uddannelser. Reglerne for støtten er forskellige alt efter, om du går på en ungdomsuddannelse eller på en videregående uddannelse. Vi har samlet de uddannelser, som du kan få uddannelsesstøtte på.

 • Enkeltfag og almene uddannelser
  Du skal dog have mindst 23 skemalagte timer ugentligt
 • Gymnasial supplering
 • Ungdomsuddannelse
 • Videregående uddannelse
 • Praktikophold
  Dog kun hvis praktikken er ulønnet

Hvor meget får man i SU?

Det beløb du får i støtte afhænger af om du går på en ungdoms- eller videregående uddannelse, hvor gammel du er og om du er ude- eller hjemmeboende.
Taksten for udeboende er naturligvis højere end taksten til hjemmeboende studerende, eftersom studerende der bor ude har større udgifter. Beløbet du kan få i støtte kan strække sig helt fra 946 kroner til 6.090 kr. (begge beløb er før skat) alt efter hvor gammel du er, hvor høj dine forældres indtægt er og om du er hjemme- eller udeboende.

Hvor meget må man tjene ved siden af SU?

Når du er under uddannelse er der regler for hvor meget du må tjene. Dette beløb kalder man for fribeløb, og det er altså det beløb som du må tjene ved siden af din uddannelsesstøtte.

Går du på en ungdomsuddannelse må du tjene 7.749 kroner om måneden før skat ved siden af din SU. Går du på en videregående uddannelse må du tjene 12.222 kr. om måneden før skat udover din uddannelsesstøtte.
Sørger du ikke for at holde dig inden for disse rammer, ender du med at skulle betale noget af din støtte tilbage. Du kan finde flere informationer om de satser der er for fribeløb på SKATs hjemmeside.

Vær opmærksom på, at fribeløbet er før skat, men efter det månedlige arbejdsmarkedsbidrag du automatisk betaler af din indtjening.

Hvad er et SU klippekort?

Når du går på en videregående uddannelse, eller på en privat SU-godkendt uddannelse, er der grænser for hvor meget uddannelsesstøtte den enkelte studerende må modtage. Disse rammer er udformet ved hjælp af et klippekort. Du får altså et antal SU-klip, som svarer til din uddannelses normerede tid.

Et SU klippekort indeholder 70 klip som svarer til 70 måneders uddannelsesstøtte. Dette gælder for videregående uddannelse, hvor de 70 SU klip fordeler sig ud over 5 år og 10 måneder.
Med et SU klippekortet har du som studerende en begrænset periode, hvor du kan få uddannelsesstøtte. Strækker din uddannelse sig over flere måneder end hvad du er berettiget til at få støtte i, skal du selv betale for de måneder hvor du ikke længere kan få støtte.

SU under uddannelse i udlandet

Studerer du i udlandet, er det flere steder muligt at få din uddannelsesstøtte med til det land du studerer i. Der er regler på området, som er lavet alt efter hvor i verden du studerer og hvilken uddannelse der er tale om. Hvis du er interesseret i at studere i udlandet og få din støtte med på dit studieophold, skal du kontakte en SU-medarbejder på dit uddannelsessted i Danmark.
Det er vigtigt at du undersøger visse ting, inden du beslutter dig for at studere i udlandet. Her er det vigtigt at undersøge om din uddannelse er SU godkendt, og om det er muligt at søge uddannelsesstøtte til netop den uddannelse du gerne vil ind på.

Skal du læse en hel uddannelse på kandidat eller masterniveau i udlandet, kan du også søge om at få et udlandsstipendium. Et stipendium dækker helt eller delvist den studieafgift der er i forbindelse med udvalgte uddannelser i udlandet.

SU

Hvordan søger man SU?

Hvis du er interesseret i at søge uddannelsesstøtte, skal du søge om det i selvbetjeningssystemet minSU på Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøttes hjemmeside. Ønsker du at ændre i dine SU-forhold, er det også her det foregår.

Du kan først ansøge om uddannelsesstøtte når du er blevet optaget på en uddannelse og tidligst 1 måned før du starter på uddannelsen. Du kan læse mere om dette på følgende hjemmeside.

Er du på SU kan du få rabat i transport

Der er nogle fordele ved at være under uddannelse. Studerer du på en ungdomsuddannelserne eller en videregående uddannelse, som er godkendt til uddannelsesstøtte, kan få rabat på abonnementskort til bus og tog i Danmark.
Som studerende kan få et Ungdomskort, som er et periodekort du kan bruge til at rejse mellem din bopæl og dit uddannelsessted. Derudover kan du bruge periodekortet i de takstområder/ zonegrupper du bor i.
Du er har derudover som studerende, med Ungdomskort, mulighed for at rejse rundt i Danmark til nedsat pris. Et Ungdomskort gælder til følgende grupper:

 • Personer mellem 16-19 år
 • Til studerende på ungdomsuddannelser
 • Studerende på videregående uddannelser

Du kan læse mere om Ungdomskortet her.

Vigtige regler i forbindelse med SU

Du må kun få uddannelsesstøtte til højest 5 ungdomsuddannelser

Du må højest tilmelde dig 5 ungdomsuddannelser. For hver gang du melder dig ud af en ungdomsuddannelse og begynder på en ny, tæller det som 1 ungdomsuddannelse. Medmindre du fortsætter på den samme uddannelse på et andet uddannelsessted. Dette vil automatisk blive indberettet til SU-systemet af uddannelsesstedet.

Du kan kun få uddannelsesstøtte til én gennemført gymnasial uddannelse

Hvis du allerede har gennemført en gymnasial uddannelse, kan du ikke få støtte til en ny gymnasial uddannelse. Tænk dig derfor godt om, inden du tager valget om hvilke gymnasial uddannelse du vil færdiggøre.

Der er en grænse for hvor meget du må tjene ved siden af SU?

Du skal selv holde regnskab med dine indtægter. Når året er slut, udregner Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, om du har fået for meget støtte i forhold til, hvad du har tjent ved siden af. I så fald skal du betale det overskydende beløb tilbage.

Få råd til lidt mere som studerende

Det kan være dyrt at studere og få budgettet til at hænge sammen som studerende. Du skal både have råd til bøger, transport til studiet og de mange andre faste udgifter der er hver måned.
Hvis du står i en situation, hvor du godt kunne bruge nogle ekstra kroner på kontoen til for eksempel bøger. Så er du kommet til det helt rigtige sted. Hos Folkelånet.dk kan du låne penge til lige det du står og mangler. Måske til at kunne betale dine regninger eller til uforudsete udgifter i forbindelse med studiet. Der er mange muligheder.

Vi tilbyder lån mellem 10.000 og op til 50.000 kroner. Lån penge hos os og få penge på kontoen allerede indenfor hurtigst muligt, også i weekenden. Så kan du få råd til det du står og mangler som studerende.

Ofte stillede spørgsmål om SUIndholdsfortegnelse

Du kan starte din låneansøgning lige her

15.000 kr. 25.000 kr. 35.000 kr. 45.000 kr.
 • Samlet kreditbeløb: {{product.cleanAmount | toDkk}} henter...
 • Fast Debitorrente: {{product.interest | toPercantage}} henter...
 • ÅOP: {{product.aop | toPercantage}} henter...
 • Månedligt Administrationsgebyr: {{product.administrationFee | toDkk}} henter...
 • Månedlig ydelse*: {{product.monthly | toDkk}} henter...
 • Samlede kreditomkostninger: {{product.creditcost | toDkk}} henter...
 • Samlet tilbagebetalingsbeløb: {{product.totalpayable | toDkk}} henter...
 • Løbetid {{installments}} måneder henter...
 • *Pengene bliver udbetalt til din NemKonto indenfor 2 dage efter godkendt ansøgning

  **Bemærk! Renterne tilskrives dagligt og den månedlige ydelse kan derfor variere efter antallet af dage i den pågældende måned. Den viste ydelse er beregnet ud fra en gennemsnitsberegning af en periode på {{installments}} mdr. Oprettelsesgebyr: {{ product.establishmentFee | toDkk }} Henter... Der er 14 dages fortrydelsesret på kreditaftalen.